"Serowa" zupa dyniowa


Serowa zupa bez sera? Tak się da? Owszem da się, jeśli gdzieś w kuchennej szafce skrywamy płatki drożdżowe, które świetnie emitują smak sera. Jeśli brakuje wam wolnego czasu na gotowanie, taka zupka, a w sumie bardziej krem, jest dla was. Przygotowanie zajmuje maksymalnie 30 minut. 
Mój krótki wstęp ma nawet puentę: garnki w ręce i gotujemy!


SKŁADNIKI:


  • mała dynia hokkaido
  • 0.6l wody
  • 1/2 cebuli
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • przyprawy: pieprz, sól, tandoori masala, curry, kurkuma, słodka papryka
  • cieciorka- jako dodatek

WYKONANIE:

Cebulkę i czosnek kroimy w paski i delikatnie podsmażamy. Dynię gotujemy w wodzie z dodatkiem przypraw (opcjonalnie możemy dodać warzywną kostkę). Gdy dynia będzie mięciutka, wyłączamy gaz, czekamy aż zawartość garnka ostygnie, dodajemy podsmażoną cebulkę z czosnkiem i całość blendujemy.
Przed podaniem zupkę podgrzewamy.


Share:

10 komentarze

  1. Kolor piękny, a dodatku płatków drożdżowych jestem bardzo ciekawa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grają główną rolę, nadają serowy smak :D

      Usuń
  2. U Ciebie cieciora jako dodatek a u nie przez ostatnie kilka dni króluje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i dobrze bo jest przepyszna! Ja jestem zbyt leniwa, żeby ją gotować :C

      Usuń
  3. Robiłyśmy puree dyniowe z płatkami drożdżowymi ale zupa też musi być pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudnie to wygląda :D Zjadłoby się :)

    OdpowiedzUsuń