"Serowa" zupa dyniowa
Serowa zupa bez sera? Tak się da? Owszem da się, jeśli gdzieś w kuchennej szafce skrywamy płatki drożdżowe, które świetnie emitują smak sera. Jeśli brakuje wam wolnego czasu na gotowanie, taka zupka, a w sumie bardziej krem, jest dla was. Przygotowanie zajmuje maksymalnie 30 minut.
Mój krótki wstęp ma nawet puentę: garnki w ręce i gotujemy!
SKŁADNIKI:
- mała dynia hokkaido
- 0.6l wody
- 1/2 cebuli
- ząbek czosnku
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- przyprawy: pieprz, sól, tandoori masala, curry, kurkuma, słodka papryka
- cieciorka- jako dodatek
WYKONANIE:
Cebulkę i czosnek kroimy w paski i delikatnie podsmażamy. Dynię gotujemy w wodzie z dodatkiem przypraw (opcjonalnie możemy dodać warzywną kostkę). Gdy dynia będzie mięciutka, wyłączamy gaz, czekamy aż zawartość garnka ostygnie, dodajemy podsmażoną cebulkę z czosnkiem i całość blendujemy.
Przed podaniem zupkę podgrzewamy.
10 komentarze
Kolor piękny, a dodatku płatków drożdżowych jestem bardzo ciekawa.
OdpowiedzUsuńGrają główną rolę, nadają serowy smak :D
UsuńU Ciebie cieciora jako dodatek a u nie przez ostatnie kilka dni króluje :)
OdpowiedzUsuńi dobrze bo jest przepyszna! Ja jestem zbyt leniwa, żeby ją gotować :C
UsuńPiękny kolorek :)
OdpowiedzUsuńw rzeczywistości jest ładniejszy :]
UsuńRobiłyśmy puree dyniowe z płatkami drożdżowymi ale zupa też musi być pycha :D
OdpowiedzUsuńpyszna, pyszna :]
UsuńCudnie to wygląda :D Zjadłoby się :)
OdpowiedzUsuńpolecam ;]
Usuń