cebulowy dahl
Indyjska zupa Dahl w mojej wersji, żartobliwie nazwanej "studencką". Pierwszoplanowymi przyjaciółkami są: Skromna Soczewica oraz Szalona Cebula. Zupka rozgrzewa, co teoretycznie kłóci się z wykonywaniem jej w porze letniej, aczkolwiek jest na tyle pyszna, że niezależnie od pogody można się nią śmiało delektować.
SKŁADNIKI:
- szklanka czerwonej soczewicy
- czerwona cebula
- 1/2 żółtej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- ziemniak
- marchewka
- pomidor
- 0,7l wody
- przyprawy: kurkuma, curry, czerwona papryka, sól, mieszanka ziół (opcjonalnie)
WYKONANIE:
Wodę zagotowujemy w garnku. Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w kosteczkę. Do gotującej się wody dodajemy soczewicę wraz z warzywami- gotujemy ok 15-20 min na małym ogniu. Pod goniec gotowania całość doprawiamy (Nie żałujmy sobie przypraw! Im ich więcej, tym lepszy i intensywniejszy smak zupy)
Wodę zagotowujemy w garnku. Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w kosteczkę. Do gotującej się wody dodajemy soczewicę wraz z warzywami- gotujemy ok 15-20 min na małym ogniu. Pod goniec gotowania całość doprawiamy (Nie żałujmy sobie przypraw! Im ich więcej, tym lepszy i intensywniejszy smak zupy)
5 komentarze
Lubię wszystkie składniki poza cebulą.
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie �� przepis wydaje na bardzo prosty aż sama wypróbuje upichcić taką zupe rodzicom �� mam nadzieję że wyjdzi,jeśli nie to poprosze moją nową współlokatorke żeby mnie nauczyła taką robić ��
OdpowiedzUsuńna ile osób jest ten przepis ?
OdpowiedzUsuńna o 3-4 :]
UsuńProponuję cebulkę skarmelizować nieco na oleju i wrzucić do gotowego dahlu. Będzie ją czuć i doda słodkości.
OdpowiedzUsuń