Domowe batony na odporność
Dzisiaj przedstawiam wam pomysł na naprawdę pyszne batoniki, które oprócz rozpieszczania podniebienia, pozytywnie wpływają na naszą odporność. Wszystko dzięki dwóm składnikom- imbirowi i miodowi, które nazywane są domowymi antybiotykami.
SKŁADNIKI:
- 150g płatków pszennych pełnoziarnistych ( mogą być owsiane)
- 50g orzeszków ziemnych ( u mnie niesolone)
- 40g gorzkiej czekolady
- 4łyżki miodu
- kawałek świeżego imbiru
- 40g wrzącej wody
- 2 szczypty soli
- +czekolada gorzka do polania (ok 20-30g)
WYKONANIE:
Imbir obieramy i trzemy na tarce na małych oczkach, czekoladę kroimy na mniejsze kawałki.
Wszystko łączymy w misce i dokładnie mieszamy (czekolada powinna się troszkę rozpuścić). Odkładamy do zimnego pomieszczenia/lodówki na ok 30-60 min.
Na tacy formujemy batoniki, po czym ponownie umieszczamy w zimnym pomieszczeniu/lodówce- u mnie było to na noc, aczkolwiek wystarczą 2-3h.
Gotowe batoniki polewamy roztopioną czekoladą i gotowe!
0 komentarze