ORZECHOWE CIASTKA
Od ponad roku planowałam udostępnić ten przepis, ale ciągle chciałam w nim coś poprawić, ulepszyć... Dlatego po wielu próbach i zmianach mam już moją "idealną recepturę " na mocno orzechowe ciasteczka!
Polecam wypróbować, banalny przepis, a ciastka rozpływają się w ustach.
SKŁADNIKI :
suche:
- mąka z orzechów arachidowych/laskowych-3/4 szklanki
- orzechy arachidowe drobno posiekane - 1/2 szklanki
- gorzka czekolada - 50g
- szcypta soli himalajskiej
- proszek do pieczenia- 2/3 łyżeczki (opcjonalnie)
mokre
- masło - 50 g
- masło orzechowe - 60 g
- ksylitol - 70 g
- jajko - 1 szt
WYKONANIE:
- Czekoladę siekamy w kosteczkę, po czym mieszamy z mąką i resztą suchych składników
- Masło, masło orzechowe i ksylitol ubijamy przez 2 min w misce.
Wszystkie składni powinny tworzyć "piankową masę".
Dodajemy jajko i kontynuujemy ubijanie 1min - Suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy łyżką.
- Całość przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
ok 1 łyżeczka to jedno ciastko ( z powyższych składników, wychodzi ok 12 ciastek)
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni ok 11-13 min
1 komentarze
Są świetne 🙂
OdpowiedzUsuń