ORZECHOWE CIASTKA

Od ponad roku planowałam udostępnić ten przepis, ale ciągle chciałam w nim coś poprawić,  ulepszyć... Dlatego po wielu próbach i zmianach mam już moją "idealną recepturę " na mocno orzechowe ciasteczka!

Polecam wypróbować, banalny przepis, a ciastka rozpływają się w ustach. 

SKŁADNIKI :



suche:
  • mąka z orzechów arachidowych/laskowych-3/4 szklanki
  • orzechy arachidowe drobno posiekane - 1/2 szklanki
  • gorzka czekolada - 50g
  • szcypta soli himalajskiej
  • proszek do pieczenia- 2/3 łyżeczki (opcjonalnie)
mokre
  • masło - 50 g
  • masło orzechowe - 60 g
  • ksylitol - 70 g
  • jajko - 1 szt


WYKONANIE:

  1.  Czekoladę siekamy w kosteczkę, po czym mieszamy z mąką i resztą suchych składników
  2. Masło, masło orzechowe i ksylitol ubijamy przez 2 min w misce.
    Wszystkie składni powinny tworzyć "piankową masę".
    Dodajemy jajko i kontynuujemy ubijanie 1min
  3. Suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy łyżką.
  4. Całość przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
    ok 1 łyżeczka to jedno ciastko ( z powyższych składników, wychodzi ok 12 ciastek)
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni ok 11-13 min




Share:

1 komentarze