makaron ryżowy w buraczkowym sosie z fasolą adzuki

Pora na coś bardziej wytrawnego i obiadowego. Makaron ryżowy podany w słodko-ostrym sosie buraczkowym i fasolą adzuki. Danie dla odpowiednie dla wegan, jak i innych osób. Moje podniebienie było w niebie, dlatego też polecam wykorzystać przepis.


SKŁADNIKI:
  • 50g makaronu ryżowego
  • burak
  • 5 łyżek fasoli adzuki
  • łyżeczka chrzanu
  • dwa listki bazylii
  • przyprawy: majeranek, płatki chili/mielone chili, bazylia, zioła prowansalskie

WYKONANIE:
  1. fasolę gotujemy ok 45 min (dzień wcześniej ją moczymy)
  2. buraczka obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości
  3.  ugotowanego buraczka blendujemy razem z chrzanem i listkami bazylii- dolewamy odrobinę wody, następnie całość mieszamy z przyprawami i ugotowaną fasolką
  4. makaron gotujemy ok 5 min 
  5. ugotowany makaron podajemy polany sosem

Share:

3 komentarze

  1. Bardzo lubię makaron ryżowy. Ciekawe połączenie, z chęcią spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń