makaron ryżowy w buraczkowym sosie z fasolą adzuki
Pora na coś bardziej wytrawnego i obiadowego. Makaron ryżowy podany w słodko-ostrym sosie buraczkowym i fasolą adzuki. Danie dla odpowiednie dla wegan, jak i innych osób. Moje podniebienie było w niebie, dlatego też polecam wykorzystać przepis.
SKŁADNIKI:
- 50g makaronu ryżowego
- burak
- 5 łyżek fasoli adzuki
- łyżeczka chrzanu
- dwa listki bazylii
- przyprawy: majeranek, płatki chili/mielone chili, bazylia, zioła prowansalskie
WYKONANIE:
- fasolę gotujemy ok 45 min (dzień wcześniej ją moczymy)
- buraczka obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości
- ugotowanego buraczka blendujemy razem z chrzanem i listkami bazylii- dolewamy odrobinę wody, następnie całość mieszamy z przyprawami i ugotowaną fasolką
- makaron gotujemy ok 5 min
- ugotowany makaron podajemy polany sosem
2 komentarze
Bardzo lubię makaron ryżowy. Ciekawe połączenie, z chęcią spróbuję :)
OdpowiedzUsuńmniam!
OdpowiedzUsuń