wegański sorbet truskawkowy chia

Podczas ostatnich gorących dni, lody i sorbety są dla nas wybawieniem. Osobiście uwielbiam owocowe sorbety, nie te kupne, a domowe. Wiem co się w nich znajduje, nie faszeruję substancjami konserwującymi, barwnikami, sztucznymi słodzikami czy stabilizatorami. Mój dzisiejszy był z dodatkiem nasion szałwii hiszpańskiej, przez co był bardziej sycący i zdrowy!


SKŁADNIKI:
  • 250g truskawek
  • 100g mleka sojowego
  • 6 łyżek nasion chia szałwii hiszpańskiej

WYKONANIE:
  1. truskawki blendujemy razem z mlekiem sojowym
  2. zblendowane owoce mieszamy z szałwią  hiszpańską, odkładamy na ok 10 min, po czym wkładamy do zamrażarki. 
  3. po ok 1-2h sorbet wyciągamy z zamrażarki i przekładamy do pucharka na lody
Milion Smaków Truskawek - druga edycja Lecznicza moc ukryta w nasionach chiaAkcja lodowa 2015

Share:

2 komentarze