wegański sorbet truskawkowy chia
Podczas ostatnich gorących dni, lody i sorbety są dla nas wybawieniem. Osobiście uwielbiam owocowe sorbety, nie te kupne, a domowe. Wiem co się w nich znajduje, nie faszeruję substancjami konserwującymi, barwnikami, sztucznymi słodzikami czy stabilizatorami. Mój dzisiejszy był z dodatkiem nasion szałwii hiszpańskiej, przez co był bardziej sycący i zdrowy!
SKŁADNIKI:
- 250g truskawek
- 100g mleka sojowego
- 6 łyżek nasion chia szałwii hiszpańskiej
WYKONANIE:
- truskawki blendujemy razem z mlekiem sojowym
- zblendowane owoce mieszamy z szałwią hiszpańską, odkładamy na ok 10 min, po czym wkładamy do zamrażarki.
- po ok 1-2h sorbet wyciągamy z zamrażarki i przekładamy do pucharka na lody
2 komentarze
Smacznie ;-)
OdpowiedzUsuńPyszniutki i zdrowy :)
OdpowiedzUsuń