muffiny rafaello (bez pieczenia)
Koniec weekendu, koniec przyjemnej, beztroskiej niedzieli. Początek nowego tygodnia niesie za sobą przypływ nowych obowiązków, sprawdzianów i kartkówek. Co najmniej do czwartku mój plan dnia przepełniony jest nauką, a moje szare komórki nie zaznają spokoju. Dlatego, aby wynagrodzić im (w tym sobie) ciężką pracę, serwuję na śniadanie, przepyszne i urocze
MUFFINY RAFAELLO
Dopiero dzisiaj odkryłam magiczną moc zamrożonego banana- który jest jednym ze składników dolnej części muffinek. Skąd pomysł na mrożenie banana? Kupiłam go kilka dni temu, w stanie, który zapewniał, iż owoc prosi się o spożycie. Niestety brak chęci na jego konsumowanie oraz brak pomysłu na jego wykorzystanie zmusiły mnie, na przedłużenie żywotu banana przy pomocy zamrażarki. Wystarczyło kilka minut, aby owoc wrócił do życia i był gotowy do blendowania. Dzięki swojej sorbetowej konsystencji, sprawił, że muffinki były w "lodowym klimacie"
SKŁADNIKI:
- banan
- 3 łyżki mąki kokosowej
- 3 łyżeczki jogurtu sojowego
- 3 łyżki kaszy jaglanej
- 3 łyżki płatków migdałowych
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- łyżka ksylitolu
- 1/2 szklanki mleka roślinnego
WYKONANIE:
- banana najlepiej zamrozić na ok 30 min (jeśli chcemy otrzymać lodowy efekt)
- banana blendujemy, po czym mieszamy z mąką kokosową i jogurtem naturalnym- przekładamy do aluminiowych foremek (ok 1/2 foremki)
- kaszę jaglaną gotujemy w mleku, dosładzamy ksylitolem- do wchłonięcia całego płynu
- ugotowaną kaszę blendujemy z płatkami migdałowymi, przekładamy do foremek
- muffinki odkładamy na ok 10 min do lodówki- następnie wyciągamy z foremek i obtaczamy w wiórkach kokosowych
Tags:
banan
ciasteczka
jogurt sojowy
kasza jaglana
ksylitol
mąka kokosowa
mleko roślinne
płatki migdałowe
wiórki kokosowe
11 komentarze
Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńŚwietne , ale trzeba sprawdzić jak odmienia się słowo "wiórki " i nie pisać z błędami !
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Ten komentarz został usunięty przez autora.
UsuńPoprawione :] Dziękuję za zwrócenie uwagi :]
Usuńświetny pomysł,przydałaby się tylko mąka kokosowa :/
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na muffiny :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, trzeba zrobić :)
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł :) ja bym nawet ksylitolu nie dawała, banan, kokos, mleko wszystko naturalnie słodkie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie, przepis zabieram do ulubionych :)
OdpowiedzUsuń