cynamonowe żytnie leniwe z jabłkami i cynamonem

Zapas moich owoców skurczył się jedynie do jabłek, które zebrałam w ogrodzie, więc przy wyborze słodkiego dodatku nie miałam problemów. Całość podkreśliłam smakiem cynamonu, który służył jako posypka całego dania oraz znalazł się w cieście leniwych.


SKŁADNIKI:

  • 3 czubate łyżki pełnoziarnistej mąki żytniej
  • 100g tofu
  • 2 łyżki ksylitolu
  • jabłko
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • laska cynamonu
  • garść orzechów włoskich

WYKONANIE:
  1. tofug ugniatamy widelcem, dodajemy ksylitol, cynamon, mąkę i białko- dokładnie mieszamy
  2. ciasto przekładamy na deskę (delikatnie podsypujemy mąką), ugniatamy w wałeczek- kroimy w romby 
  3. gotujemy w garnku wodę z dodatkiem laski cynamonowej, do gotującej się wody wrzucamy kluseczki- czekamy aż się wynurzą (ok 3-4 min)
  4. gotowe kluseczki przekładamy na talerz, ścieramy na nie jabłko, posypujemy cynamonem i orzechami włoskimi

Share:

4 komentarze

  1. Witam. Proszę wkleić banerek akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To jabłko z cynamonem mnie urzeka, leniwych w takim wydaniu jeszcze nie próbowałam, ale chyba pora je zrobić :> Bardziej jesiennie być nie mogło - ale to jesień w przyjemnym wydaniu ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. O proszę! Chyba w tym samym czasie nam się zachciało leniwych i to z jabłkiem i z cynamonem. Ciekawa jestem jak smakują te z żytnią mąką.

    OdpowiedzUsuń