domowy sojowy deserek truskawkowo-kokosowy

Kojarzycie może sklepowe wegańskie deserki? Najczęściej spotykam na sklepowych półkach te o smaku waniliowym. Jak to w moim przypadku zwykle bywa, od razu sięgnęłam produkt i dogłębnie przeanalizowałam jego skład. Nie był on zadowalający, dlatego zrobiłam wersję domową. O smaku truskawkowo-kokosowym, który wręcz zwalił mnie z nóg. Nigdy bym nie pomyślała, że to połączenie może być tak trafne.


Nigdy bym nie pomyślała, że potrafię przespać cały dzień. Cały poniedziałek spędziłam w łóżku, obudziłam się jedynie trzy razy, żeby coś zjeść. Jednak chyba tego nie żałuję, samopoczucie jakie dzisiaj mnie ogarnia jest warte 27 godzin snu i nicnierobienia. 



SKŁADNIKI:

  • 2 łyżki soi (przed gotowaniem)
  • łyżka mąki kokosowej
  • 150g mrożonych truskawek
  • łyżka mleka kokosowego (gęstego)
  • łyżka wiórków kokosowych

WYKONANIE:

  1. soję na noc zalewamy wodą, nast. dnia gotujemy do miękkości, truskawki rozmrażamy
  2. ugotowaną soję blendujemy z truskawkami (jeśli puściły sok, to razem z sokiem- on nadaje najwięcej smaku)
  3. zblendowane składniki dokłanie mieszamy z mąką kokosową i mlekiem kokosowym
  4. całość posypujemy wiórkami kokosowymi

Share:

6 komentarze