krem selerowy
Gdy doskwiera brak czasu, a zbliża się pora obiadowa na ratunek przychodzą nam zupy, bądź dania gotowe, które ze zdrowym odżywianiem mają do siebie tyle co piernik do wiatraka. Dzisiaj zaserwowałam wegańską zupę/krem z pora, o której wiele razy słyszałam, jednak styczności z nią nie miałam. Uznałam, że czas sprawdzić dlaczego jest tak zachwalana.
SKŁADNIKI:
- średni seler
- 250 ml wody
- łyżka sosu sojowego
- kawałek tofu marynowanego w sosie tamari
- 1/2 marchewki
- kawałek pora
- kawałek selera naciowego
- przyprawy:ziele angielskie, liść laurowy, chili, gałka muszkatułowa
WYKONANIE:
- Wszystkie składniki oprócz tofu, gotujemy razem ok 20 min, następnie je blendujemy (wyciągamy liść laurowy i ziele angielskie)
- tofu kroimy w kostkę, podajemy razem z zupą
3 komentarze
Uwielbiam zupy krem
OdpowiedzUsuńZupy krem uwielbiam, choć raczej nie o smaku selera..nie mogę się przekonać do tego smaku, próbowałam go w pastach, w zupie, pieczonego i w każdej wersji był dla mnie nie do zjedzenia :/
OdpowiedzUsuńWszelkie zupy teraz chłoniemy jak gąbka :D Apetycznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuń