krem selerowy

Gdy doskwiera brak czasu, a zbliża się pora obiadowa na ratunek przychodzą nam zupy, bądź dania gotowe, które ze zdrowym odżywianiem mają do siebie tyle co piernik do wiatraka. Dzisiaj zaserwowałam wegańską zupę/krem z pora, o której wiele razy słyszałam, jednak styczności z nią nie miałam. Uznałam, że czas sprawdzić dlaczego jest tak zachwalana.



SKŁADNIKI:


  • średni seler
  • 250 ml wody
  • łyżka sosu sojowego
  • kawałek tofu marynowanego w sosie tamari
  • 1/2 marchewki
  • kawałek pora
  • kawałek selera naciowego
  • przyprawy:ziele angielskie, liść laurowy, chili, gałka muszkatułowa

WYKONANIE:

  1. Wszystkie składniki oprócz tofu, gotujemy razem ok 20 min, następnie je blendujemy (wyciągamy liść laurowy i ziele angielskie)
  2. tofu kroimy w kostkę, podajemy razem z zupą

Share:

3 komentarze

  1. Zupy krem uwielbiam, choć raczej nie o smaku selera..nie mogę się przekonać do tego smaku, próbowałam go w pastach, w zupie, pieczonego i w każdej wersji był dla mnie nie do zjedzenia :/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszelkie zupy teraz chłoniemy jak gąbka :D Apetycznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń