szyszki jaglane w karmelu daktylowym- smak dzieciństwa


Pamiętacie może ryżowe szyszki w karmelu, które często stanowiły jeden z ulubionych smakołyków w dzieciństwie? Czy może tylko u mnie były zdecydowanie wysoko w rankingu? A teraz nie pamiętam kiedy ostatni raz je jadłam, nawet nie wiem czy można je jeszcze kupić. A nawet jeśli można, to już wiem, że wole te swoje. Nie byłabym sobą gdybym nie pozamieniała większości składników, żeby zrobić coś co przyniesie korzyści dla organizmu- dlatego prażony ryż zamieniłam na ekspandowaną jagłę, a zwykły karmel, na karmel daktylowy (możecie się z nim spotkać jeszcze w przepisie na wega szarlotkę z daktylowym karmelem)


SKŁADNIKI:

  • 1,5 szklanki ekspandowanego prosa
  • szklanka suszonych daktyli
  • 1/2 szklanki wody


WYKONANIE:

Daktyle gotujemy ok 5 min w wodzie, następnie dokładnie je blendujemy. Do zblendowanych daktyli dodajemy ekspandowane proso- najlepiej stopniowo, stale mieszając. Na papier do pieczenia przekładamy po czubatej łyżce i formujemy szyszki. Całość odkładamy do lodów do stężenia.




Share:

11 komentarze

  1. Mimo, że za szyszkami nigdy nie przepadałam to te Twoje z chęcią bym zjadła! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Smak dzieciństwa <3
    Kurcze, taki prosty przepis .. A smak zapewne bomba! Nie pozostaje mi nic innego jak wziąć sie za gotowanie. Mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie karmelowe ulepki. Na dodatek są jeszcze zdrowe... Nic tylko zajadać :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham daktyle jako słodzidło i spoiwo do dań - są niezawodne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale piękne! Takie4 szyszunie kojarzą mi się z dzieciństwem ^^

    OdpowiedzUsuń
  6. Kocham takie zdrowe łakocie! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale to musi się bosko rozpływać w buzi :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Syszki uwielbiałam i do tej pory w sklepie ekologicznym jak mnie najdzie to kupuje wafle robione na ich wzór, ale domowy przepis chętnie wypróbuje - w końcu domowe zawsze lepsze od kupnych :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście i zdecydowanie zdrowsze, dlatego gorąco polecam :D

      Usuń