szpinakowe kotlety z serem mozzarella (wegan)


Wegański klimat bloga ucieka wraz z dzisiejszymi kotletami, gdzie króluje mozzarella- dodatek spontaniczny i niezwykle trafny. Zielony kolor zawdzięczam świeżo zerwanemu w ogródku szpinakowi, a stałą konsystencję, niezawodnej ciecierzycy. Całość? Zwala z nóg- nie tylko wegetarian.


SKŁADNIKI:


  • dwie pełne garści liści świeżego szpinaku
  • 1 i 3/4 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • kawałek sera mozzarella (może być wegański)
  • przyprawy: sól himalajska, pieprz czarny, czosnek granulowany

WYKONANIE:

Cieciorkę blendujemy razem ze szpinakiem. Możemy dolać odrobinę wody dla ułatwienia. Do zblendowanych składników dodajemy przyprawy, po czym całość dokładnie mieszamy. Z masy lepimy w dłoniach okrągłe formy, które nadziewamy serem mozzarella. Całość pieczemy ok 15 min w 200 stopniach.




wegetariańskie kotlety
"Czas na szpinak 6!" Wegetariański obiad VII

Share:

7 komentarze

  1. musiały dobrze smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O matko! Rewelacja <3 Zakochałam się patrząc!

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny post :)
    Zerknij, będzie mi miło :

    efeel.wordpress.com

    << PRZEKĄSKI PONIŻEJ 100 KCAL, Jak jeść zdrowo, bez wyrzeczeń? ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak zdrowo, zielono i pysznie :D
    No i prosto przy okazji :D Wypróbujemy kiedyś na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super :) świetny pomysł! to juz wiem co jutro na obiad ;)

    OdpowiedzUsuń