szpinakowe kotlety z serem mozzarella (wegan)
Wegański klimat bloga ucieka wraz z dzisiejszymi kotletami, gdzie króluje mozzarella- dodatek spontaniczny i niezwykle trafny. Zielony kolor zawdzięczam świeżo zerwanemu w ogródku szpinakowi, a stałą konsystencję, niezawodnej ciecierzycy. Całość? Zwala z nóg- nie tylko wegetarian.
SKŁADNIKI:
- dwie pełne garści liści świeżego szpinaku
- 1 i 3/4 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- kawałek sera mozzarella (może być wegański)
- przyprawy: sól himalajska, pieprz czarny, czosnek granulowany
WYKONANIE:
Cieciorkę blendujemy razem ze szpinakiem. Możemy dolać odrobinę wody dla ułatwienia. Do zblendowanych składników dodajemy przyprawy, po czym całość dokładnie mieszamy. Z masy lepimy w dłoniach okrągłe formy, które nadziewamy serem mozzarella. Całość pieczemy ok 15 min w 200 stopniach.
7 komentarze
musiały dobrze smakować :)
OdpowiedzUsuńoj rozpływały się w ustach :D
UsuńO matko! Rewelacja <3 Zakochałam się patrząc!
OdpowiedzUsuńFajny post :)
OdpowiedzUsuńZerknij, będzie mi miło :
efeel.wordpress.com
<< PRZEKĄSKI PONIŻEJ 100 KCAL, Jak jeść zdrowo, bez wyrzeczeń? ;D
Jak zdrowo, zielono i pysznie :D
OdpowiedzUsuńNo i prosto przy okazji :D Wypróbujemy kiedyś na pewno :)
Super :) świetny pomysł! to juz wiem co jutro na obiad ;)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będzie smakować :D
Usuń