Całkowicie spontaniczny pomysł na sos pieczarkowy, zrodził coś naprawdę pysznego. Nie pamiętam kiedy ostatni raz jadłam równie dobre danie! Wszystkie składniki idealnie się uzupełniają- gorąco zachęcam do wypróbowania. Moje serce zostało już skradzione.
SKŁADNIKI:
- 200g pieczarek
- 1/2 puszki mleka kokosowego
- 50g kostki sojowej (opcjonalnie)
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: pieprz czarny mielony, sól
- podajemy z ziemniakami
WYKONANIE:
Kostkę sojową zalewamy wrzątkiem i przykrywamy na kilka minut. W tym czasie obieramy i kroimy w plasterki cebulę oraz pieczarki. Najpierw przez kilka minut podsmażamy cebulkę (na niewielkiej ilości oleju), gdy się zarumieni dodajemy pieczarki. Odcedzamy kostkę sojową i również wrzucamy ją na patelnię. Całość zalewamy mlekiem kokosowym i ok 7 min dusimy pod przykryciem. Następnie zdejmujemy przykrywkę, doprawiamy według uznania, wyciskamy czosnek i na niewielkim ogniu stale podgrzewamy- ok 8-10 min. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami.
1 komentarze
Jak smakuje podobnie do tradycyjnego na śmietanie, to znalazłam swój ideał <3
OdpowiedzUsuń