sos pieczarkowy na mleku kokosowym


Całkowicie spontaniczny pomysł na sos pieczarkowy, zrodził coś naprawdę pysznego. Nie pamiętam kiedy ostatni raz jadłam równie dobre danie! Wszystkie składniki idealnie się uzupełniają- gorąco zachęcam do wypróbowania. Moje serce zostało już skradzione.


SKŁADNIKI:

  • 200g pieczarek
  • 1/2 puszki mleka kokosowego
  • 50g kostki sojowej (opcjonalnie)
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: pieprz czarny mielony, sól
  • podajemy z ziemniakami

WYKONANIE:

Kostkę sojową zalewamy wrzątkiem i przykrywamy na kilka minut. W tym czasie obieramy i kroimy w plasterki cebulę oraz pieczarki. Najpierw przez kilka minut podsmażamy cebulkę (na niewielkiej ilości oleju), gdy się zarumieni dodajemy pieczarki. Odcedzamy kostkę sojową i również wrzucamy ją na patelnię. Całość zalewamy mlekiem kokosowym i ok 7 min dusimy pod przykryciem. Następnie zdejmujemy przykrywkę, doprawiamy według uznania, wyciskamy czosnek i na niewielkim ogniu stale podgrzewamy- ok 8-10 min. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami.

Share:

1 komentarze

  1. Jak smakuje podobnie do tradycyjnego na śmietanie, to znalazłam swój ideał <3

    OdpowiedzUsuń