truskawkowo- ryżowy deser z babką płesznik

Deser, który może stanowić idealne śniadanie, ale również podwieczorek. Standardowo użyłabym do jego wykonania nasion chia szałwii, które są idealne do robienia puddingów. Postanowiłam zaryzykować i alternatywnie użyłam babki płesznik, która świetnie spisała się w swojej roli.
Po zjedzeniu takiej słodkości, czujemy sytość przez dłuższy czas.


SKŁADNIKI:
  • 2 łyżki babki płesznik
  • 50 g truskawek
  • 4 łyżki płatków ryżowych
  • łyżka jagód goji
  • łyżka słonecznika
  • łyżeczka ksylitolu

WYKONANIE:
  1. babkę płesznik zalewamy mlekiem sojowym (ok 50g ), dodajemy ksylitol, mieszamy i odstawiamy na noc (najlepiej zrobić to w pucharku, w którym mamy zamiar podać deser)
  2. truskawki blendujemy na mus (nie musi być dokładnie), musem  pokrywamy warstwę z babką płesznik 
  3. płatki ryżowe mieszamy ze słonecznikiem, kładziemy jako kolejną warstwę, zalewamy mlekiem sojowym ok 50g 
  4. całość posypujemy jagodami goji
Wiosenne słodkości!

Share:

3 komentarze