waniliowy budyń chia z borówkami

Mamy ciepłe wakacje- najlepsze w tym okresie są smakołyki z wykorzystaniem nasion szałwii hiszpańskiej, która idealnie nawadnia nasz organizm. W upalne dni jest to niezbędne, do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Dzisiaj prezentuję waniliowy budyń z nasion szałwii hiszpańskiej, który podałam z borówkami- prosto z krzaczka! Nie ma nic pyszniejszego.



SKŁADNIKI:
  • laska wanilii
  • szklanka mleka (u mnie sojowe)
  • 1/4 szklanki wody
  • 4 łyżki nasion chia
  • garść borówek

WYKONANIE:
  1. laskę wanilii kroimy w pół, wyciągamy ziarenka i gotujemy je w niewielkiej ilości wody (ok 5 min)
  2. ugotowane ziarenka wanilii mieszamy z mlekiem
  3. ziarna nasion chia szałwii wsypujemy do miseczki i zalewamy je mlekiem wymieszanym z wannilią- całość odkładamy do lodówki na kilka godzin (ja odstawiłam na noc)
  4. gotowy budyń posypujemy borówkami



Letnie oczyszczenie Lekkie i szybkie dania na upalne dni

Share:

3 komentarze