muffiny rafaello (bez pieczenia)

Koniec weekendu, koniec przyjemnej, beztroskiej niedzieli. Początek nowego tygodnia niesie za sobą przypływ nowych obowiązków, sprawdzianów i kartkówek. Co najmniej do czwartku mój plan dnia przepełniony jest nauką, a moje szare komórki nie zaznają spokoju. Dlatego, aby wynagrodzić im (w tym sobie) ciężką pracę, serwuję na śniadanie, przepyszne i urocze

MUFFINY RAFAELLO

Dopiero dzisiaj odkryłam magiczną moc zamrożonego banana- który jest jednym ze składników dolnej części muffinek. Skąd pomysł na mrożenie banana? Kupiłam go kilka dni temu, w stanie, który zapewniał, iż owoc prosi się o spożycie. Niestety brak chęci na jego konsumowanie oraz brak pomysłu na jego wykorzystanie zmusiły mnie, na przedłużenie żywotu banana przy pomocy zamrażarki. Wystarczyło kilka minut, aby owoc wrócił do życia i był gotowy do blendowania. Dzięki swojej sorbetowej konsystencji, sprawił, że muffinki były w "lodowym klimacie"


SKŁADNIKI:


  • banan 
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • 3 łyżeczki jogurtu sojowego
  • 3 łyżki kaszy jaglanej
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • łyżka ksylitolu
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego 

WYKONANIE:

  1. banana najlepiej zamrozić na ok 30 min (jeśli chcemy otrzymać lodowy efekt)
  2. banana blendujemy, po czym mieszamy z mąką kokosową i jogurtem naturalnym- przekładamy do aluminiowych foremek (ok 1/2 foremki)
  3. kaszę jaglaną gotujemy w mleku, dosładzamy ksylitolem- do wchłonięcia całego płynu
  4. ugotowaną kaszę blendujemy z płatkami migdałowymi, przekładamy do foremek
  5. muffinki odkładamy na ok 10 min do lodówki- następnie wyciągamy z foremek i obtaczamy w wiórkach kokosowych

Share:

11 komentarze

  1. Świetne , ale trzeba sprawdzić jak odmienia się słowo "wiórki " i nie pisać z błędami !
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł,przydałaby się tylko mąka kokosowa :/

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł, trzeba zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny pomysł :) ja bym nawet ksylitolu nie dawała, banan, kokos, mleko wszystko naturalnie słodkie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie, przepis zabieram do ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń