wytrawne muffiny z soczewicy i cukinii
Pierwszy dzień szkoły, niby coś przełomowego, aczkolwiek u mnie wiele to nie zmienia. Wczesne wstawanie jest dla mnie rutyną na którą nie narzekam. Jedyną nowością jest problem z drugim śniadaniem. Stresujący jest dla mnie fakt, że momentami nie wiem co mogę zabrać ze sobą do szkoły. Zależy mi na kreatywności, ale i również na wygodzie- wytrawne muffinki, które zapakowałam do pudełeczka były strzałem w dziesiątkę. Smaczne i zdrowe drugie śniadanie, które sprawiło mi na prawdę wiele radości.
- SKŁADNIKI :
- 100g cukinii
- 1 łyżka nasion chia
- 2 białka jajek
- 4 łyżki czerwonej soczewicy
- łyżka mielonego lnu
- przyprawy: majeranek, bazylia, rozmaryn, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, curry, słodka papryka
- dwie pieczarki
- łyżka siemienia lnianego
WYKONANIE:
- soczewicę gotujemy ok 15 min, po czym dokładnie odcedzamy
- białka ubijamy na piankę, cukinię obieramy i trzemy na tarce, pieczarki obieramy i kroimy w małą kosteczkę
- starą cukinię blendujemy razem z ugotowaną soczewicą, po czym mieszamy z pozostałymi składnikami
- całość przekładamy do aluminiowych foremek- pieczemy w 175 stopniach ok 40 min
7 komentarze
Pysznie!Zrobię kiedyś! :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię wytrawne muffinki, ciekawa jestem, jak się w nich sprawdza soczewica :)
OdpowiedzUsuńDla mnie idealny obiad do szkoły :D
OdpowiedzUsuńSmacznie ;-)
OdpowiedzUsuńtakich jeszcze nie jadłam:))
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko :))
woman-with-class.blogspot.com
fajne :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawie!
OdpowiedzUsuńDopiero prawdę mówiac zaczynamy eksperymentowanie z muffinami na słono...
:)
Dziekuję za udział w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl