truskawkowe chia ciasto- mrożone

Podczas upalnych dni, gdy mamy ochotę na lody i inne zimne przekąski, świetnie sprawdza się mrożone ciasto truskawkowe chia. Lekko słodkie i mocno sycące. Ukrywa się w zamrażarce i czeka na wołanie burczącego brzucha- wypełnia go wieloma wartościami odżywczymi, które ukrywa w sobie owe ciasto. Nic innego tylko się zajadać, grzechem jest go nie spróbować.

SKŁADNIKI:

SPÓD:

  • 1/2 szklanki migdałów
  • 3/4 szklanki łuskanego słonecznika
  • 3/4 szklanki żurawiny

MASA:

  • 150g truskawek
  • 6 łyżek nasion chia
  • banan
  • łyżka ksylitolu (opcjonalnie)

WYKONANIE:

Migdały, słonecznik i żurawinę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 20 min, następnie odcedzamy i dokładnie razem blendujemy. Masa powinna być zbita. Przekładamy ją do aluminiowej formy. 
Truskawki miksujemy razem z bananem i ksylitolem. Do zmiksowanych składników dodajemy nasiona chia i całość energicznie mieszamy. Musimy uważać, żeby nie powstały nam grudki. Masę przelewamy do aluminiowej formy jako kolejną warstwę. Ciasto odkładamy do zamrażarki na kilka godzin.


Share:

16 komentarze

  1. pysznie wygląda :D chętnie bym sprobowala!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nigdy nie jadłam mrożonego ciasta...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, takie chłodne ciasto jest wręcz orzeźwiające. Jedna uwaga! Jeśli potrzymasz je w zamrażarce za długo- przy pierwszym gryzie możesz poczuć 'zamrożony mózg"- wtedy lepiej odstawić je na chwilę :D

      Usuń
  3. Świetnie to wszystko wymyśliłaś :D To nasze smaki :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O bardzo się cieszę! W takim razie zachęcam do wypróbowania przepisu :D

      Usuń
  4. Nie pomyślałam aby z chia ciacho robić ;) Pycha!
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kilka razy widziałam ciasto z chia i sama chciałam je zrobić. Nie jest to ten efekt (wizualny), który chciałam osiągnąć- ale o czegoś trzeba zacząć :D

      Usuń
  5. Apetycznie ! ;D
    Zajrzysz? Będzie mi miło :)

    efeel.wordpress.com
    << CO ZJEŚĆ PODCZAS MECZU? Zdrowe przekąski, ZNANE BATONY w wersji FIT

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciacho wygląda świetnie. Właśnie szukałam pomysłu na wykorzystanie nasionek chia ;) - dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam to ciasto w takim razie :D Albo deser chia, przepis kilka postów wcześniej dodałam :d

      Usuń
  7. Super, czyli ciasto i lody w jednym :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Lepiej być nie może. ;) Ps. Ale tu różowo u Ciebie na blogu ostatnio :D <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudny pomysł, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń